Er zit een groot verschil tussen poetsen en detailen.
Toch worden ze vaak door elkaar gebruikt.

Poetsen:
Bij poetsen gaat het vaak om het snel creëren van glans op een voertuig.
Bij veel poetsbedrijven wordt dit gedaan met producten zoals een standaard wax, die vol zitten met zogenaamde ‘vulmiddelen’ in de vorm van siliconen. Deze vullen krasjes op en zorgen voor de extra glans.
Na één of enkele wasbeurten is die waxlaag verdwenen en is de auto weer in de staat zoals deze was voordat er een waxlaag werd aangebracht.

Detailen:
Bij detailen draait het om de kleinste details en nog veel meer.
Na het handmatig wassen van de auto, wordt de lak behandeld met speciale klei.
Deze klei verwijderd vervuiling die er met wassen niet afgaat. Denk hierbij aan boomsappen en andere vervuiling welke ervoor zorgen dat de lak ruw aanvoelt.
Na het kleien voelt de lak glad aan.

De lak is schoon en de volgende stap is lakcorrectie.
Met behulp van speciale verlichting worden de lakimperfecties (zoals waskrasjes, ingebrande vogeluitwerpelsen, etc.) zichtbaar.
Deze lakproblemen worden sterk verminderd of verwijderd door de lak in 1 of meer stappen (afhankelijk van budget, staat van de lak en het gekozen pakket)  te polijsten.

Gepolijst en niet gepolijst

Na het polijsten verkeert de lak weer in topstaat en is de uiteindelijke glans al voor het overgrote deel aanwezig omdat de lak (zo goed als mogelijk) hersteld is.
Na het verwijderen van polijstresidu (met een ontvettend product) is het tijd voor het beschermen van de lak.

Beschermen kan met behulp van een wax. Een wax zorgt ervoor dat de lak beschermt is voor zo’n 3 tot 4 maanden.
Wilt u langer beschermingen, dan kunt u kiezen voor een synthetische wax, deze beschermt tot wel 8 maanden.
Liever de beste en meest duurzame bescherming? Dan is een keramische coating de beste optie. Deze biedt bescherming tot wel 5 jaar.

Zo gauw de beschermlaag verdwenen is, zult u zien dat de lak er nog steeds keurig netjes uitziet omdat deze volledig schoon was  en gepolijst is voordat de beschermlaag werd aangebracht. Hierdoor geniet u veel langer van het resultaat.

Een behandeling kost meer tijd, maar u zult langer van het resultaat genieten. Zeker als u de tips toepast die u mee krijgt als u de auto komt ophalen.